Skip to main content

Highlights 2023

Theater na de Dam ‘Daar.Tegen.Over.’
Locatietheater op 4 en 5 mei, ‘Freedom buurt’, wat betekent een vrij land precies en wie bepaalt dat? Ervaren de jongeren met verschillende achtergronden in Nederland deze tijd ook zo?
De jonge makers, Annastasia Kah en Joshua Halman, nemen je mee in hun onderzoek.

Theater na de Dam i.s.m. Lifeskills ‘De wereld is zoveel mooier als je even uit je hoofd gaat’
Stel je voor, je leeft in een vrij land, alles lijkt te mogen, te kunnen, je mogelijkheden zijn oneindig. Je hebt rechten, je mag stemmen, je leeft in een vrij land genaamd: Nederland.
Dramaturgische ondersteuning : Nina Haanappel.

Kunstschooldagen
Leerlingen uit groep 8 gaan naar het theater. Er was na de voorstelling ‘Kostverlorenstraat’ ruimte voor de kinderen en begeleiders om vragen te stellen: hoe kom je in zo’n groep, hoe leer je je script, of de verhalen echt waren, nou dat waren ze! Hoe lang ze al aan het repeteren waren, hoe lang duurde het om dit stukje voor te bereiden, hoe lang zit je al op de theaterschool.

Zomerfestival
In 2023 stond het Zomerfestival in het teken van de Straat van 12-18 juni. Alle groepen, van klein tot groot, zijn enthousiast met dit thema aan de slag gegaan. Het resultaat was een prachtig en inspirerend Zomerfestival. Chapeau voor alle leerlingen en docenten.

Summer’s Cool
Voor de achtste keer een week lang theatervakantie in de wijk Heesterveld. Tijdens deze vakantieweek gaan we onderzoeken wat Energie eigenlijk is. Wat zijn schone energiebronnen? Aarde – Zon (Vuur) – Water en Wind (Lucht) spelen de hoofdrol tijdens de Summer’s Cool. Deze energie wordt door de aarde zelf gemaakt, mensen gebruiken de energie. Maar dat gaat niet helemaal goed, we moeten er veel zuiniger op zijn.

JTSZO ontvangt Zomerschool Zuidoost
Op 28 juli ontving de Jeugdtheaterschool Zuidoost de Zomerschool Zuidoost in het Bijlmer Parktheater, mede gesponsord door de Gemeente Amsterdam. De Zomerschool  is een initiatief van Projectenbureau Primair Onderwijs Zuidoost (PPOZO). Een volle zaal met enthousiaste kinderen genoot van de voorstelling “En toen was de aarde op”. Na de voorstelling hebben de kinderen op speelse manier nog wat energie opgewekt.

Routes from Roots in Nellestein
Een voorstelling vol migrantenverhalen voor en door jongeren die hen confronteert en sterkt. In een taal die hen aanspreekt. Feiten, fabels, geruchten, manieren om ermee om te gaan of om eruit te komen en verschillende invalshoeken. Herkenbaar, voorlichtend, recht voor z’n raap maar nooit ordinair, prikkelend, op het verkeerde been zettend en vol humor.

Kostverlorenstaart in festival Deventer
Op zaterdag 8 juli om 12.45 uur spelen de leerlingen van JTSZO hun prachtige voorstelling  De Kostverlorenstraat in het Havenkwartier Theater in Deventer tijdens het Internationale Festival Deventer op Stelten. Een onderdeel van het festival is Poolshoogte, daar presenteert het Theaterschip in samenwerking met Deventer Op Stelten performances van jonge podiumkunstenaars.

Daar.Tegen.Over. herdenking slavernij slachtoffers en Keti Koti
Herdenking van slavernij slachtoffers en Keti Koti viering met onze locatievoorstelling Daar.Tegen.Over. die gemaakt is i.s.m. met Mama Florijn en Theater na de Dam.

Aanvang 2 juli – 19.50 uur op het Anton de Komplein. De wandeling eindigt rond 20.45 bij het Monument van de Liefde in de Nadezdja Mandelstamstraat. Met aansluitend hapje en drankje en napraten met de buurt.

Open monumentdagen bij Heesterveld Community
Op 9 en 10 september waren er rondleidingen door twee oud-leerlingen van JTSZO op onze Locatie Talent Hub in Broedplaats Heesterveld Creative Community, Bullewijk in verband met de Open Monumentdagen. Talent Hub is een Safe Space voor jonge creatieven om nieuwe concepten te ontwikkelen, het is extra repetitie ruimte als we het drukke Bijlmer Parktheater (waar ons hoofdkantoor zit) moeten verlaten i.v.m. de volgende huurder en lekker door willen werken.
Het is een plek om zonder prestatiedruk bij elkaar te komen, lekker te jammen en nieuw materiaal aan elkaar te laten zien. Helemaal ingericht door vrijwilligers met sponsormaterialen en schenkingen!

Boek Hester Carvalho: Ik laat me de shine niet doffen
Onlangs heeft Hester Carvalho, o.a. hiphop recensent van de NRC, een boek uitgebracht: ‘Ik laat me shine niet doffen’ (Ik laat me niet klein krijgen). Een boek over opgroeien in de Bijlmer met als centrale vraag hoe het voor jongeren is om op te groeien in dit stadsdeel. Vier jaar lang praatte ze met meer dan 50 jongeren.

Filmer Rolf Orthel volgt productie Daar.Tegen.Over.
Rolf Orthel (87 jaar) heeft al eerder een groep leerlingen van JTSZO gevolgd bij het maakproces van hun productie. In zijn film ‘Maken is het mooist’ volgde hij de productie ‘030’. Nu is het de beurt aan de voorstelling  ‘Daar.Tegen.Over.’, een productie over het proces , powered bij JTSZO i.s.m. Theater na de Dam. Rolf volgt de spelers tijdens het maakproces en tijdens de uitvoering, de wandeling door de F buurt.

9 september, spetterend openingsweekend
Op zaterdag 9 september hebben we weer veel bekende en nieuwe gezichten mogen ontvangen in het Bijlmer Parktheater. In prinsessenjurken, met stoere spidermanpakken of met mama aan de hand wandelden de jonge acteurs de studio’s binnen.
Wat een energie tijdens de auditiedag op 10 september. Er zijn drie prachtige groepen ontstaan vooral door het enthousiasme van de nieuwe makers en de deelname van de oudste leerlingen uit het vorig seizoen.

Kinderdag i.s.m. omroep Zwart
3 december Kinderdag! In samenwerking met Omroep Zwart organiseren we een dag die volledig in het teken staat van het vieren van kinderen, met diverse workshops en activiteiten op verschillende locaties rondom het Bijlmerplein.

Freedom of dreams: Coproductie B! Music School en JTSZO
Freedom of Dreams is een hedendaagse versie van de film Fanfare van Bert Haanstra uit 1958. Nu speelt het verhaal zich af in 2023, in de Bijlmer. Zonder fanfare, maar met rappers, zangers, pianisten en percussionisten, van hiphop tot klassiek. Dit wil je niet missen!

Winterfestival
Het spetterende Winterfestival is weer achter de rug en de gingerbread huisjes zijn versierd en opgegeten. Ondertussen zijn de lessen weer begonnen  vanaf 8 januari. Iedereen had er weer veel zin in, allemaal blije gezichten.