In 2023 stond het Zomerfestival in het teken van de Straat van 12-18 juni. Alle groepen, van klein tot groot, zijn enthousiast met dit thema aan de slag gegaan. Het resultaat was een prachtig en inspirerend Zomerfestival. Chapeau voor alle leerlingen en docenten.
Klik op de foto voor een video-impressie van de voorstelling.
Tekst (2+ groep t/m S) Liselot Mol, video Saskia Habermann.
Hier een overzicht van de fantastische presentaties:
2+ Knuffelsoep
Een wraakzuchtige chef kok vertelt dat er twee soorten kinderen zijn die het niet met elkaar kunnen vinden: de rode en de blauwe. ‘’En daar ga ik misbruik van maken’’. Hij steelt de knuffels van alle kinderen. De manier waarop de kinderen reageerden op het grote spel van de chef-kok (Meester Yonah) was magisch.
4+ Oma’s Tori
In de voorstelling van 4+ zien we een muur en huisjes van schoenendozen die door de leerlingen zelf zijn gemaakt. In het dorp Kidstown staat een bijzondere muur waarachter zich een orakel bevindt. De leerlingen spelen mee in een verhaal dat oma vertelt. Ze leert de kinderen via het verhaal dat zij hun eigen stem moeten gebruiken en van zich moeten laten horen.
6+ E-magine
Via een promotiefilmpje worden we geïntroduceerd met E-Magine: een groot online bedrijf waar de kinderen van 6+ voor werken: typend, tikkend, zuchtend, steunend. Een lange tijd kijken we naar de handelingen binnen een bedrijf, waarna er nog harder gewerkt moet worden en de werknemers nog vermoeider worden. Als publiek word je meegenomen naar het hoogtepunt: wij willen niet meer werken, wij willen iets doen wat we leuk vinden.
8+ KOM ERBIJ!
Een gezin zoekt een huis en komt terecht in verschillende straten. In de ene straat is iedereen netjes en drinken ze thee, in de andere straat is iedereen lekker gek en vieren ze veel feest. Het nieuwe gezin voelt zich in beide straten niet echt thuis en ze voelen zich verloren: wij horen niet bij het ene en ook niet bij het andere.
10 + (Za) De Speeltuin
Een nieuw meisje is in de buurt op zoek naar nieuwe vriendschappen. Op een pleintje treft ze een grote groep vrienden aan, maar die zien haar nog niet zo snel staan. Wanneer de groep een flyer leest waarop staat dat het pleintje zal worden gesloopt, bedenkt het meisje een list. Ze zegt dat ze een nieuwe plek weet en neemt de hele groep mee. Een helder conflict en aan het einde een moraal: ‘’Eerlijk zijn is uiteindelijk het belangrijkste’’, maar ook: ‘’Mensen zijn niet altijd zoals je denkt’’.
10 + (Woe) Buitenspel
In Buitenspel zien we een groep jonge mensen op zoek naar avontuur. Ze willen iets nieuws meemaken, iets anders dan elke dag naar school gaan. Een meisje neemt het voortouw om een afgezet gebied te betreden, ze stapt over een lint, de rest volgt haar twijfelachtig. De jonge acteurs hebben duidelijk nagedacht over wat avontuur voor hen betekent.
S1 Doe maar niet
Jane zou dolgraag zangeres willen worden maar krijgt te maken met ‘’doemaarnieters’’. Iedereen krijgt in zijn of haar leven wel eens te maken met een situatie waarin je wordt afgeraden iets te doen. Zo ook bij Jane. Jane gaat eigenlijk niet over Jane, maar over alle acteurs en publieksleden. Dit wordt ook benoemd en daarbij hoort dat alle acteurs Jane wel en niet zijn.
S2 De Magic Bus
Als de straat zo’n belangrijke plek is, waarom voel ik me dan niet veilig? Waarom kijk ik continu achter me om te zien of ik niet word gevolgd? Waarom loop ik met een boog om een groepje heen?
De straat, een plek waar het niet om veiligheid gaat. Wat is er nodig om de straat een fijne plek te maken waar iedereen zich thuis voelt?
M Het Bankje
‘Het bankje’ is een fragmentarische, beeldende en speelse voorstelling over wat vriendschap betekent als je jong bent, in goede en slechte tijden. Tien meiden komen samen op een bankje, dag in, dag uit. Gewoon, zoals dat gaat: praten, stil zijn, dansje, drankje, roddelen, vervelen, weg gaan en terug komen.
L De Kostverlorenstraat
De opstelling van de spelers was intrigerend: gaan we de kant op van het klassieke Panthom of the Opera of het futuristische Men in Black. De computer die vertelt hoe het met de omgangsvormen is gesteld. De mooie jonge mensen, in de knoop zijn met zichzelf, blijven zo stoer en individualistisch en zoeken een manier om eruit te komen. En dan komen ze in de Kostverlorenstraat.
Wat blijkt – het is allemaal niet zo slecht als je leert waarderen wat je hebt en de ander ook deelgenoot maakt dat je blij met ze bent.