Skip to main content

Zomerfestival 2024: Wat een feest

By 4 juli 2024Nieuws

JTSZO Zomerfestival 2024: wat een feest

Op 14, 15 en 16 juni was er weer de jaarlijkse seizoensfinale van de Jeugdtheaterschool  Zuidoost (JTSZO) waar de jonge bewoners van Amsterdam en omstreken een creatief podium krijgen om hun eigen verhalen te vertellen. Op het Zomerfestival tonen al onze leerlingen hun opgedane kennis en vaardigheden. Alle groepen werkten dit jaar met het thema Sankofa: ‘’ga terug en pak het’’. Aan elkaar gepraat door onze gastvrouwen was het Zomerfestival dit jaar weer een spetterende dag vol beelden, terug gaan naar het verleden, emoties, toekomst, muziek, dans, spel en plezier!

Hier een verslag van de 12-groepen door Liselot Mol. Het was een feest om zaterdag 15 juni naar hun prestaties te kijken. Wat hebben ze hard gewerkt. Verrassende en unieke voorstellingen, vol creatieve ideeën en talent. Een hele zaterdag genieten.


2+ VLIEG

De jongste spelers zitten met elkaar in een afgetapte stukje op de vloer. Op de achtergrond zien we twee witte bomen en aan beide kanten een witte balk. We worden door middel van audiofragmenten meegenomen in het verhaal van een nestje van pas geboren vogels. Zij leren vliegen, gaan op avontuur en komen zo langs snoepland, de onderwaterwereld en op een feest. Overal leren zij iets nieuws en maken ze iets spannends en soms vervelends mee. Als zij plots de weg zijn kwijtgeraakt en verdrietig op de grond zitten, komt daar een heel bijzonder diersoort aangevlogen: is het een vlinder of een vogel? De vogel stelt zich voor als de Sankofa-vogel en probeert de leerlingen te leren dat de weg naar huis altijd te vinden is door in je hoofd terug te gaan naar alle plekken waar je al eens bent geweest. Door middel van een dans gaan de vogels weer even langs alle werelden waar ze eerder waren, terug naar huis. De allerjongste spelers geven een heerlijke spontane en echte draai aan elke performance. Een feestje om naar te kijken.
Regie: Liselot Mol, Elisa Costa, Monezra Rudge
Spelers: Aliyah, Seymara, Djara, Maya Rose, Riley Rose, Nazario, Amaya, Freya, Ada, Aitana, Joshua

4+ Oma’s zolder
Op het toneel staat een grote kist. Al snel wordt duidelijk dat we op de zolder van oma zijn en dat het voor de kinderen verboden is om in haar spullen te gaan neuzen. Stout en nieuwsgierig als ze zijn gaan ze toch naar boven. Zodra oma het hoort, verstoppen ze zich gauw achter de grote kist. Ze openen de kist en daaruit komen prachtige jurken en andere kledingstukken tevoorschijn. De kinderen kijken hun ogen uit. Dan wordt er een attribuut gevonden dat een verhaal vertelt over een hele andere wereld. In deze wereld is iedereen in eeuwige slaap gevallen en ze kunnen alleen wakker worden gemaakt door het klappen van de kinderen. Het publiek wordt wakker geklapt en speelt daarmee de rol van de bewoners uit klapland. Ook zij beginnen te klappen en het grote feest begint: we zien een dans en het publiek is aangezet en wakker geschud. Met een groot applaus eindigt de voorstelling!
Regie: Keisha Boye, Giacomo Steinbach, Sammi Cloosterman, Ragaya Okoeguale
Spelers: Jay-Amar, Mali, Lieve, Nolan, Joanna, Chayne, Jodeci, Mame Diarra, Danique, Natalia, Bethel

6+ SUPERSCHURK
Op het achterdoek zien we wolkenkrabbers en een voor een worden superhelden aan u voorgesteld. Elke held met zijn of haar eigen kwaliteit en kracht. Zo is daar de held die gedachten kan lezen, de allersterkste superheld, de plantenheld en de helden die kunnen vliegen en bevriezen. Allemaal hebben zij een hekel aan de superschurk, die slechte dingen doet en die de superhelden maar niet te pakken krijgen. In een achtervolgingsscene zien we hoe alle helden haar proberen te vangen, en dit lukt alleen wanneer zij alle krachten samenvoegen. Ondanks de zenuwen weten ze de superschurk op te sluiten. Een video laat zien hoe de superhelden de missie hebben ervaren. Dankzij de gedachtenleesheld komen we erachter dat de superschurk eigenlijk een held had willen worden, maar dat ze altijd is buitengesloten uit de club. De vraagt ligt er: mag deze superschurk zich aansluiten bij de club en ook een held worden?
De groep besluit dat ze het wel kunnen proberen en openen hun armen voor de komst van een nieuw lid.
Regie: Liselot Mol, Elisa Costa, Monezra Rudge
Spelers: Kenza, Pema, Ekua, Jeniyah-Mae, Danait, Faith Omotola, Genyva, Ykenna, Jemimah, Mauricio, Alysha, Scarlett Lillian, Xoalani, Aelynn

8+ Verloren Helden
Ook de 8+ groep is getransformeerd tot superhelden. Door middel van video zien wij de uitzonderlijke talenten van deze superhelden. Zo worden spullen omgetoverd tot bad eenden en andere spullen met magnetische kracht naar zich toe getrokken. Een mevrouw met een groot boek komt op en vertelt dat ze hun krachten voor nutteloze en verkeerde dingen hebben gebruikt. Om hun kracht terug te krijgen zullen zij goede dingen moeten doen voor de wereld, daarvoor zijn de superkrachten ten slotte bedoeld. Het toneelbeeld vol popcornzakjes en papiersnippers zal moeten worden opgeruimd. Braaf wordt er gepoetst. Wanneer het toneelbeeld schoon is, vertelt de mevrouw met het grote boek dat de helden hun krachten weer terug hebben verdiend. Ze sluit het boek en zegt dat iedereen lekker mag gaan slapen. Was dit verhaal de realiteit of is het allemaal een mooi verhaal? En wie was de mevrouw met het boek dan?
Regie: Keisha Boye, Giacomo Steinbach, Sammi Cloosterman, Ragaya OkoegualeSpelers: Gakyid, Mira, Luna, O’Reilly, Bonne, Bodil, Emmanuel, Maarten, Lennox, Faye, Jesse, Azana, Ruqaya, Luna, Noa, Aeryn

10+ woensdag Nooit meer op hoge hakken lopen
In het jaar 3024 ziet de wereld er perfect uit. Alle problemen zijn inmiddels opgelost dankzij het boek der alle antwoorden. Hierin staat beschreven hoe je zult moeten leven om probleemloos te bestaan. De voorstelling begint wanneer bewoners uit een buurt wakker worden en zich uitrekken voor hun perfecte ramen. Ze zwaaien naar elkaar en starten de dag vol goede moed. Wanneer ze – zoals elke dag – in het boek der alle antwoorden kijken, vinden ze een bucketlist. Hierin staan allerlei dingen die absoluut niet passen bij de leefstijl van het boek der alle antwoorden. Een van de bewoners is nieuwsgierig en steekt de anderen aan om mee te doen deze lijst van spannende en avontuurlijke dingen uit te proberen. Met enige weerstand beginnen ze aan een reis van kou naar hitte, zwemmen met haaien en bungeejumpen waarbij attributen als gieters en schoenen de revue passeren. Wanneer dit mis gaat en iedereen met pijn op de grond eindigt, besluiten ze te stoppen. De nieuwsgierige bewoonster geeft niet op en besluit door te gaan met haar lijst. In een dans op hakken zien we hoe zij de anderen opnieuw aansteekt om het avontuur aan te durven. Als ware Beyonce’s tonen zij het plezier dat hiermee gepaard gaat. De spelers tonen lef, expressieve vaardigheden, samenspel en het publiek geeft ze een daverend applaus.
Regie: Jeffrey Flu, Carmen Lamptey
Spelers: Lisa, Jinalies, Channing, Inaya, Dalia, Leah, Esmee, Charlotte, Mila

10+ zaterdag De Dropping
In de dropping zien we een schoolklas die achtergelaten is op een onbekend terrein tijdens hun laatste schoolkamp van de basisschool. Een thema dat daadwerkelijk aan de orde is bij de spelers van de 10+ en waarbij je voelt: dit is ook echt een groep. Ze besluiten te blijven waar ze zijn gedropt. Het toneelbeeld vormt zich tot een kamp met slaapzakken en lampjes. Er worden verhalen verteld, griezelig en grappig. Tijdens een droomdans zien we hoe de kinderen slapen en liggend over het toneel bewegen. Opvallend is één jongen uit de groep; hij is later, afwezig en spreekt z’n zorgen uit over het vertrek naar de middelbare school. De voorstelling zit vol muziek en bewegingsfrases die af en toe onheilspellend aanvoelen. Wanneer het weer omslaat zullen de kinderen toch moeten vertrekken en verandert het toneelbeeld razendsnel in een busrit. De eerdergenoemde jongen ligt te slapen in de bus. Met moeite wordt hij wakker gemaakt en terwijl de groep de bus al heeft verlaten blijft hij achter. Voordat de voorstelling eindigt met een black-out, toont hij zijn verwarring aan het publiek. ‘Oh’ zegt hij. Het publiek blijft achter met de vraag: was dit een echte dropping of speelde dit zich allemaal af in een droom?
Regie: Jeffrey Flu, Joshua Halman, Annastasia Kah
Spelers: Adjoa, Talahatu, Isis, Kes, Keyani, Mustafa, Jacemara, Zoë, Marie, Beau, Nova, Réyenn, Esperanza, Zurailey

10+ Mix & Match Buitengewoon
Welkom bij de eerste presentatie van de Mix & Match groep. De eerste neurodiverse theaterklas van de JTSZO. Afgelopen periode hebben we geïnspireerd op het thema Sankofa en de eigen verhalen van de spelers een presentatie gemaakt. We hebben met elkaar gedanst,  geïmproviseerd, gezongen en gesprekken gevoerd over jezelf zijn maar ook over wat het betekent als dat niet kan.
Hoor ik er bij?
Mag ik meedoen met de rest?
Moet ik zijn zoals de rest?
Vertrouw op jezelf. Je bent buitengewoon!
Regie: Emése van der Steen & Leonne de Jong
Spelers: Ade Kime, Inssaf El bakkali, Guilliani Koornaar, Kimora Theme, Andy Paul Afful, Reshayno Tilburg

Hier een foto impressie van de 12- groepen. foto’s Anna Lips

Het verslag van
‘Achter de wolken’
‘Blaka Diamanti’
Première 
‘Uit de War’, S groep
Première ‘Vergeten’, M groep
Première ‘Ewaja’ L groep
volgt nog