3 mei 3de Nationale Inclusieve Herdenking
5 mei Spoken Word / Madurolezing
De herdenking van de doden en het vieren van de bevrijdingsdag is dit jaar vormgegeven door twee Young-ZO makers – Sona Rohana Abhelakh en Vanilla Bonsu. Ze zijn zelfstandig aan de slag gegaan met hun eigen onderzoeken naar het verleden. De geschiedenis kunnen ze niet meer terugdraaien, maar ze kunnen er wel inspiratie en kracht uit halen.
Sona:
Weten waar je vandaan komt, niet alleen om jezelf, maar ook de ander beter te kunnen begrijpen. Oprechte waardering en respect tonen. Ik ben als theatermaker en jongvolwassene ‘Sona’ bezig met wie ik ben en waar ik vandaan kom. Grote vraagstukken met nog grotere, ingewikkelde antwoorden. Onderzoek doen naar mijn eigen ‘roots’, startend bij mijn stamboom: mijn voorouders. Ik kom voort uit kracht. Deze kracht zit in mij, maar staat ook achter mij.
Mijn voorouders hebben gedwongen hun grenzen moeten verleggen en zich moeten aanpassen. Ik sta op hun schouders, wat mij een breder perspectief biedt. Ik hoop dat wij ‘jongeren’ als voorbeeld kunnen dienen voor de gehele maatschappij en voor samenhorigheid kunnen zorgen.
Het resultaat van dit onderzoek is te zien op de Dam 3 mei van 1800-2000 uur tijdens de 3de Nationale Inclusieve Herdenking.
Meer informatie
Vanilla:
Vanilla’s onderzoek gaat erover dat je moet zijn wie je wilt zijn en niet wat andere mensen van je willen. (interview met Vanilla)
Ze zal een Spoken Word voordragen die is ontstaan tijdens de uitwisseling met een groep mooie mensen uit South Carolina, Every Black Girl rondom de 5 mei viering van 14:00 -16:00 uur in de OBA Bijlmerplein waar Inneke van Kessel, journaliste en historica, de Madurolezing geeft. Ze spreekt over Afrikanen die in het KNIL gediend hebben. Dit wordt georganiseerd door het 4 en 5 mei comité Amsterdam Zuidoost i.s.m. OBA en Imagine IC. Meer informatie en aanmelden
Wie ben ik, wat heeft mij gemaakt tot wie ik nu ben en hoe moet ik verder.
Dat zijn vragen die draaien in mijn hoofd,
Elke dag zijn het gedachtes die zeggen “ik heb je beroofd”,
Denken aan de toekomst is een goed idee,
Maar het verleden zit me achterna,
Het is maar goed dat je dit weet,
Zo weet je hoe ik me voel,
En de acties die ik onderneem,
Misschien weet je nu wat ik bedoel,
Soms moet je keuzes maken,
Maar wat als ik niet wil,
Heb ik dan toch zoveel taken,
Waarvan ik elke dag één ervan moet ontwaken,
Ik probeer mijn best door te gaan,
Maar elke dag houdt iets me tegen,
En dan komt die ene traan,
Wie ben ik, wat heeft mij gemaakt tot wie ik nu ben en hoe moet ik verder.
Dat zijn vragen die draaien in mijn hoofd,
Elke dag zijn het gedachtes die zeggen “ik heb je beroofd”,
De locatie voorstelling ‘Daar.Tegen.Over.’ in samenwerking met Theater na de Dam en Mama Florijn van Joshua Halman en Annastasia Kah van 2023 is dankzij Rolf Orthel nogmaals te bewonderen voor wie het gemist heeft.
Er is nog veel meer te doen in hometown Amsterdam Zuidoost waar zoveel mensen met zoveel verschillende verhalen vertellen hoe zij herdenken.
Check: https://www.amsterdam.nl/stadsdelen/zuidoost/nieuws/herdenken-vieren/