Het kwik daalde op 17 december iets onder 0 maar daar was op het JTSZO Winterfestival in het Bijlmer Parktheater weinig van te merken. Jonge talenten toonden deze dag aan familie en vrienden het resultaat waar ze dit najaar aan hebben gewerkt. Het publiek kreeg een theatrale rondleiding langs alle uitvoeringen, met als hoogtepunt in de grote zaal het professionele theaterstuk ‘En toen was de aarde op’.
“Wie schreef de regels? Hoe moet je leven op een planeet? Want de wind die voelt zo koud en de grond die voelt zo heet.”. Met deze songtekst worden kinderen uit Zuidoost en hun familie verwelkomt door het duo Robbie en Josh. De twee warmen het publiek op met hun energieke songs en nemen ze hierna mee naar de rest van het programma. De laatste voorstelling ‘En toen was de aarde op’ trekt volle zalen!
Bewustwording door middel van theater
Met het stuk wil JTSZO bewustwording creëren. De stad zit in een energietransitie en ook Zuidoost moet minder gas verbruiken en overstappen op duurzame energie. Nina Haanappel, regisseur van het stuk en zelf inwoner van Zuidoost, legt uit: “Veel mensen, en ikzelf ook, zien door de bomen het bos niet meer. Mensen willen wel bijdragen aan het klimaat en minder energie verbruiken maar weten niet waar te beginnen.”.
Tijdens het koken van een heerlijke Surinaamse saoto soep, die te ruiken was in het publiek, begint een dochter van de familie uit het stuk een verhaal te vertellen. Haar zusje raakt hierin de rest van het gezin kwijt tijdens een overstroming. Het publiek, en vooral de kinderen die zich met z’n allen op de voorste rij hebben verzameld, gaan mee op reis. En dat is ook de bedoeling. Nina legt uit: “Doordat er een gezin op het podium staat van alle leeftijden kan je veel verschillende perspectieven meenemen.”. Op die manier is er voor iedereen wat te leren.
Zorg goed voor de aarde
De oma in het stuk vond het lastig om haar soep op een elektrische kookplaat klaar te maken. Ze is namelijk al haar hele leven gewend aan koken op gas. Ook mist ze de hoge temperatuur van de verwarming die van haar zoon een paar graden lager moest. Nellie Bakboord nam de rol van oma op zich. Ze is blij met alle reacties die ze naderhand kreeg. “Zelfs mijn kleinzoon van zes jaar oud begreep het.”
De theatermakers hopen dat de kinderen en hun familie thuis verder praten over het verhaal. Ayrton Kirchner, die de vader speelt in het stuk, vertelt: “We moeten doorgeven aan onze kinderen dat ze voor de aarde moeten zorgen. Want wij zijn er straks niet meer. Theater is een perfect middel om kinderen te inspireren, te informeren en bewust te maken.”.
Tekst: Robbin Diekmeijer
In de Buurtkrant F/D & Vogeltjeswei, Editie 01, jan 2023 heeft Mama Florijn een recensie geschreven over het JTSZO Winterfestival.