Skip to main content

Woest

By 26 februari 2024maart 8th, 2024Nieuws
‘Woest’ is een onderzoek naar bewegingstheater. Het is een onderdeel van Young ZO waarin jonge makers de ruimte krijgen om te experimenteren.
Ik ben boos. Op mezelf. Op jou. Op het ov. Op mensen in het verkeer die tegen me schreeuwen. Boos als er weer iets kapot is en ik dacht het gemaakt te hebben. Boos op m’n ex. Boos op m’n moeder. Boos dat het me nog raakt. Boos dat ik niet boos mag zijn. Want soms is dat ongenuanceerde, dat uitschelden, dat jou de grond in trappen, om je daarna weer een hand aan te bieden, best lekker. Soms heb ik dat misschien gewoon even nodig. Even ontladen. Als een batterij. Als een dam die eindelijk kan doorbreken en geoorloofd buiten zijn oevers mag treden. Om zich daarna weer terug te trekken en zo een laagje vruchtbaar slib achterlaat. Of zoiets. Naja dat lijkt me gewoon best fijn.
Regie: Anne Nolte en Julius Schraven
Spel en co-regie: Noah Veenhuijsen, Alex Jansen, Sterne Oosterlaar en Selina Aïda Olthof. De spelers zijn dansers van ROC Pact en studenten van de Mime opleiding AHK.
Woest
22 maart 2024 19.30 Bijlmer Parktheater
Ticketprijs €5

Anne Nolte was stagiaire bij JTSO en is nu  afgestudeerd bij de Fontys Academie in Tilburg waar ze de studierichting Docerend Theatermaken volgt. Acteur worden was haar oorspronkelijke wens maar ze werd helaas niet aangenomen op de acteursopleiding. Achteraf eigenlijk helemaal niet jammer want nu vindt ze regisseren het allerleukste wat er is.
“Samen met de spelers mooie momenten op de vloer zoeken. Spontaan je creativiteit de vrije loop laten gaan, wat is er leuker dan dat?”
Haar affiniteit met bewegingstheater is dat beelden zo mooi kunnen werken, als een soort schilderij waarbij de tekst associatief op de achtergrond versterkend werkt. Vanuit het lichaam een beeld maken is prachtig.
“Ik wil de leerlingen laten zien dat spelen een uitvergrote versie van jezelf laat zien. Je kunt dan echt in het moment zijn dus niet een rol spelen dat je iets bent maar het echt ervaren. Als ik ze dat mee zou kunnen geven, zou ik heel blij zijn.”

Julius Schraven begon ooit bij JTSZO met breakdance en theater. Nu studeert hij bijna af bij de afdeling Mime aan de Hoge School van de Kunsten. Hij heeft veel gehad aan zijn lessen bij de jeugdtheaterschool en wil graag iets terug doen.
“‘Woest’ is tot stand gekomen omdat Irene Lips me gekoppeld heeft aan Anne. Al tijdens de eerste meeting waren we het er over eens dat boosheid een onderwerp is waar veel jongeren affiniteit mee hebben. Mijn eigen boosheid stop ik meestal weg totdat ik het niet meer uithoud en het tot een uitbarsting komt. Ik denk dat dat zo bij veel mensen gebeurt, daarom is het mooi om het theatraal te verbeelden.
Het feit dat ik de mime-opleiding doe betekent niet dat ik alleen maar pantomime speel zoals Marcel Marceau. Mime is veel meer. Etienne Decroux heeft het omgevormd tot een tak van sport met fysiek theater, tekst, muziek, dans en veel speciale technieken uit andere disciplines. Dat alles onder de noemer mime.
Dit jaar studeer ik af met een essay, een solovoorstelling en een groepsvoorstelling die wordt gepresenteerd op Play-time, een mime festival voor afstudeerders. Maar nu eerst ‘Woest'”