Skip to main content

Routes from roots

By 23 november 2021juni 27th, 2023Nieuws

Een voorstelling vol migrantenverhalen voor en door jongeren die hen confronteert en sterkt. In een taal die hen aanspreekt. Feiten, fabels, geruchten, manieren om ermee om te gaan of om eruit te komen en verschillende invalshoeken. Herkenbaar, voorlichtend, recht voor z’n raap maar nooit ordinair, prikkelend, op het verkeerde been zettend en vol humor. Het startpunt is dat de jeugd hun eigen roots ontdekken. Hoe komt het dat jij nu bent waar je bent. Waar komt je moeders moeder vandaan? Vragen kunnen aangedragen/aangevuld worden door de opdrachtgever. De voorstelling is samen met de leerlingen van het Bindelmeer College gemaakt.
Door Corona is de voorstelling in 2021 alleen op 23 november op het Gerrit Rietveld College gespeeld. De voorstelling werd goed ontvangen. De leerlingen waren enthousiast publiek, ze leefden mee en reageerden op wat ze zagen maar waren op de juiste momenten muisstil.

Meer info:

De kinderen hebben ook een kleine schrijfopdracht gedaan. Ze moesten onderstaande zinnen afmaken:
– Dit vind ik het meest bijzonder aan mijn cultuur…
– Mijn ouders/verzorgers zeggen altijd tegen mij…
– Ik voel mij wel/niet thuis in Nederland omdat…
– Als ik overal ter wereld naartoe mag verhuizen, dan neem ik … mee…
– Ik zou weggaan uit Nederland als…

Ze kregen ook de opdracht thuis een interview af te nemen met 2 familieleden (het liefst mensen die ouder zijn dan zij).

Onderstaande vragen kregen zij mee om te gebruiken in hun interview:
1. Weet u hoe uw ouders elkaar hebben ontmoet? Wilt u dat verhaal vertellen?
2. Waar bent u geboren?
3. Wat is uw fijnste herinnering aan die plek?
4. Als u die plek vergelijkt met waar we nu zijn wat mist u dan het meest?
5. Als u terugdenkt aan de plek waar u bent opgegroeid hoe rook het daar en hoe klonk het daar?
6. Hoe komt het dat u nu hier woont? Wilde u hier wonen? Bent u bewust hierheen gegaan?
7. Voelt u zich welkom op de plek waar u nu woont? Waarom wel/niet?
8. Als u elke plek op de wereld kon kiezen waar u zou mogen wonen, waar zou dat zijn en waarom?
9. Waarom bent u gebleven?
10. Waar ziet u mij het liefst opgroeien en waarom?

De verhalen en anekdotes worden tot leven gebracht door de acteurs Joshua Halman, Kira-Nerys Kemble, Sona Abhelakh en Yona Etel.

Perspectief  van speler Sona tijdens het proces: We zijn bezig met het maken van een voorstelling die gaat over Roots. Wat zijn roots nou precies? En hoe sluiten die aan op jouw leven ?

 

We zijn begonnen vanuit ons eigen perspectief. Wat is onze afkomst en het verhaal van onze (groot) ouders. Vanuit dit punt hebben we onze eigen verhalen laten aansluiten op die van de leerlingen. Gespeeld met scènes en zijn we nog aan het onderzoeken wat nou precies onze houvast wordt.

Ik ervaar het spelen in deze voorstelling als een nieuwe uitdaging die ik meeneem in mijn privé leven. Door deze voorstelling en het onderwerp ben ik mij gaan verdiepen in mijn familie geschiedenis. Waarom besloten mijn grootouders naar Nederland te komen wat was er zo speciaal aan Nederland?

Het antwoord op de vraag zit verstopt in de voorstelling.

 

Regisseur Nina Haanappel geeft feedback op het proces:
8 tweede klassen van het Bindelmeer College hebben 1 workshop gekregen. Daarna gingen we over op online lessen omdat de school dicht ging ivm een coronabesmetting. Bij het uitleggen van het project schrokken de leerlingen eerst toen ik zei dat we ‘samen’ een voorstelling zouden maken, bang dat ze zelf moesten spelen. Maar toen eenmaal duidelijk dat dit niet de bedoeling was vonden ze het al interessanter. We begonnen met een kort gesprek over roots en wat dit betekend. Een aantal leerlingen konden daar goed over meepraten, dit kregen zij vanuit huis uit al meer mee dan een aantal anderen.

in 2020 – opdracht gekregen, onderzoek/schoolproject
in 2021 – inhoudelijk verder uitgewerkt –  ze zouden de voorstelling spelen op OSB, de Dreef en in Utrecht, dat is door COVID uitgesteld.
in 2022  gespeeld op het Gerrit Rietveld College in Utrecht en op Praktijkcollege de Dreef voor leerlingen van de Dreef en de ernaast gelegen basisschool de Schakel.
in 2023 nogmaals hernomen en gespeeld  op het Bindelmeer college. Er werden ook workshops rondom de voorstelling gegeven. Op 30 juni wordt er gespeeld voor Bewonersvereniging Nellestein.