Skip to main content

Save the date: Winterfestival 2023

By 2 december 2023Nieuws

Het Winterfestival op 16 december is een eerste kennismaking met de deelnemers van de lessen van de Jeugdtheaterschool dit seizoen. Ze hebben zich vastgelegd voor een kleine 35-40 weken repetities om te werken aan een voorstelling die tijdens het zomerfestival 14, 15 en 16 juni in première gaat. Zij stellen zich op een feestelijke manier aan u voor.
Het afgelopen kwartaal hebben zij met elkaar kennis gemaakt, samen naar voorstellingen gekeken en verhalen gedeeld – ze zijn vooral bezig geweest een groep te vormen.

Dit seizoen 2023-2024 is het inhoudelijk thema een Ghanees symbool genaamd Sankofa (uitspraak Sankoffa). Sankofa vindt zijn origine in de Ashanti Cultuur en de Afrikaanse diaspora en betekent ‘go back and get it’. Kennis uit het verleden nooit worden vergeten. Wijze woorden waar we op dit moment niet vaak genoeg aan herinnerd kunnen worden. Het symbool is gebaseerd op een mythische vogel met zijn voeten stevig naar voren gericht en zijn hoofd naar achteren. De 12+ groepen hebben zelfs al een aantal scènes gemaakt.

Rondgang 1: 16  december van 10:00 tot 12:00 uur
Mix 2+, Mix 8+,Mix 10+(za), S-Groep, L-Groep
De spelers worden verwacht om 9:30 uur

Rondgang 2: 16 december van 14:00 tot 16:00 uur
Mix 4+, Mix 6+, Mix 10+ (wo), M- Groep, L-Groep
De spelers worden verwacht om 13:30 uur

16 december Freedom of Dreams (10+) 20:00 uur
Coproductie B! Music School en Jeugdtheaterschool Zuidoost

Hier in het kort de presentaties

2+ Koffer
Op een koude winterse decemberdag vindt een groep kinderen een mysterieuze koffer. Wat zal er in de koffer zitten? Eén ding is zeker … dit is geen gewone koffer. Ben jij ook benieuwd?

4+ DE VERDWENEN SNEEUWVLOKKEN
De sneeuwprinses is in paniek! De sneeuwvlokken in het land zijn verdwenen. Voordat haar vader, de sneeuwkoning wakker wordt, moet al de sneeuw in het land terug zijn. Maar hoe gaan ze dit voor elkaar krijgen?

6+ Night at the museum
Welkom in het emotiemuseum! Hier in dit eeuwenoude museum tonen vele standbeelden wat jij soms voelt maar niet onder woorden kunt brengen. Wat niemand weet is dat de standbeelden ontevreden zijn. De boze standbeelden willen niet meer boos zijn, de blije standbeelden willen ook eens een keer huilen en de bange standbeelden willen bewijzen dat ze ook dapper kunnen zijn.
Kortom, het is hier een rollercoaster aan emoties!

8+ TERUG NAAR KERST
Kerst is om de hoek maar de tijd gaat nog niet snel genoeg. De kinderen worden ongeduldig en vinden een manier om de tijd te versnellen. Maar dan gebeurt er iets geks. Hoe gaan ze dit oplossen?

10+ Zaterdag: Het Diner
Al jaren lang heeft de nu 10+ zaterdag rond de kerst tijd een diner. Een kerstdiner, met lekkere hapjes, kinderchampange en natuurlijk alle familie en vrienden. Elk jaar nemen de kinderen dit allemaal zelf mee, en hier komen ook het bestek, borden, bekers en niet te vergeten versieringen bij kijken! Dit jaar voelt het diner anders, niet compleet. Iets mist er, maar wat? En als er iets mist, wie is het dan vergeten?

10+ Woensdag: Night before Christmas
Onder de kerstboom horen ze te liggen, maar ze liggen er niet. Is de kerstman beschikbaar om deze crisis-situatie op te lossen? Heeft de kerst-training misschien een antwoord, of is dit toch een zaak voor de politie? Zij moeten terecht komen op de plek waar ze horen, maar hoe?

S-groep: SPIEGELPALEIS
Houd jij een spiegel voor? Of kijk je er langs heen? Waar is die spiegel eigenlijk en waarom is die nodig? Wij gaan opzoek naar onze eigen spiegel. Hoe ziet die eruit en wat zien wij in ons eigen spiegelpaleis? Een voorproefje van onze zoektocht door het paleis.

M-groep:  Voorproefje van I CAN FEEL IT IN MY BONES (werktitel).
Een voorstelling waarin jongeren zich een weg banen door hun eigen DNA. Wat zien ze in het verleden voor hen liggen, wanneer ze hun DNA als een kaart openvouwen? Wie zijn hen voor gegaan? In hoeverre gaat dit over hen? En is het wel verleden tijd? Samen geven de jongeren een nieuw ritueel vorm, met brandstof voor de toekomst.

L-groep: SPIKRI
Dit ben ik. Ben ik dit? Wat als ik dit was? Zou ik dat kunnen zijn als ik anders was? Wie denk jij dat ik ben? Misschien is dit, een ode aan m’n spiegelbeeld.

Freedom of Dreams
Met een spannende muziekwedstijd daagt Gemeente Amsterdam elk stadsdeel uit om zijn muzikale sterren naar voren te schuiven voor de ultieme kans om onze stad Amsterdam te vertegenwoordigen en internationaal de muzikale strijd aan te gaan met muzieksteden als New York, Londen en Tokio.
In het bruisende Zuidoost bundelt een hechte groep haar krachten om deze wedstrijd te winnen. Ze maken al jarenlang muziek met elkaar en zijn vastbesloten alles te geven. Maar er ontstaan conflicten binnen de vriendengroep, waarbij groepsleiders Noa en Jessy dwars tegenover elkaar komen te staan. De groep splitst in twee, en terwijl de groep van Noa zich focust op klassieke muziek, hoopt de groep van Jessy de prijs met hiphop binnen te slepen. Maar slechts één act kan doorgaan…
Een hedendaagse versie van de film Fanfare van Bert Haanstra uit 1958. Nu speelt het verhaal zich af in 2023, in de Bijlmer. Zonder fanfare, maar met rappers, zangers, pianisten en percussionisten, van hiphop tot klassiek. Dit wil je niet missen!