Skip to main content

Theater na de Dam met voorstelling To Be Free

By 26 april 2022mei 3rd, 2022Nieuws

Tijdens de tiende editie van Theater Na de Dam jongerenprojecten zetten bijna 400 jongeren in 33 projecten door heel Nederland zich in om ook dit jaar 4 mei van extra betekenis te voorzien. Van Sittard tot Groningen en van Leiden tot Enschede klinken voor even de stemmen van toen in het nu.
Meer weten:  https://theaternadedam.nl

De bijdrage van JTSZO is de voorstelling: To be Free. Jongeren uit Amsterdam verdiepten zich onder leiding van theatermakers Kyra-Nerys Kemble en Sona Abelakh in de geschiedenis van Amsterdam ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zij spraken met ouderen over hoe het was jong te zijn in oorlogstijd. Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen samen met ander bronmateriaal de basis van de voorstelling To Be Free.

Wat als jij niks meer te zeggen hebt en jouw mening dus niet meetelt? Wat als het enige wat jij kan doen toekijken is? Toekijken hoe iemand anders jouw leven bepaalt. Je vrijheid wordt afgenomen en jij kan er niks tot weinig aan doen. Hoe houd je jezelf dan staande? Hoe zorg je ervoor dat je de touwtjes over je eigen leven weer in handen krijgt in een tijd waarin dat onmogelijk lijkt?

Concept en Regie: Kyra-Nerys Kemble en Sona Abelakh
Spel: Julia, Avani, Erin-Noëlle, Keisha, Shaquille, Deshelle
Flyer fotos: Jeffrey Flu
Flyer ontwerp: Kira-Nerys Kemble
Met dank aan: Sophie de Vries, Nina Haanappel

 

De voorstelling To Be Free is gratis te bezoeken (wel reserveren) op Heesterveld 35b Amsterdam
op 04 mei  om 18:00 en 20:30 uur
op 05 mei om 18:00 en 20:30 uur

Onder het label Young Zo kunnen JTSZO peer-educators naast hun didactische vaardigheden bij de school ook hun artistieke vaardigheden verder ontwikkelen. Eerder maakten Kyra-Nerys en Sona i.s.m. Yona en Joshua o.l.v. Nina Haanappel de voorstelling Routes from Roots. Nu maken ze als duo onder begeleiding van Sophie de Vries en Nina een voorstelling. Mede mogelijk gemaakt door Theater na de Dam.

EXTRA

“We worden ingehaald door de geschiedenis. Wat ver leek komt gevoelsmatig heel dichtbij.”
Interview met Andrada Simo https://theaternadedam.nl/2022/03/23/interview-andrada  

Tip: Ook Adanma heeft een voorstelling gemaakt.
https://tolhuistuin.nl/nieuws/ontmoet-de-makers-theater-na-de-dam

Zoveel herinneringen vanuit zó veel perspectieven.