Skip to main content

Theatermaakster Priscilla Vaudelle maakt musical over de Bijlmer

By 28 maart 2022Nieuws

Theatermaakster Priscilla Vaudelle maakt musical over de Bijlmer: “Ik ga hier nooit meer weg.”

Pas toen ze 24 was kwam ze in aanraking met het theatervak. Als ze op het Osdorpplein wordt aangesproken of ze iets met theater wil doen, lijkt haar dat wel wat. Zo komt ze bij Studio West terecht. Daar besluit ze dat ze theater wil maken en schrijft ze zich in voor de Academie voor Theater en Dans. Ondanks dat ze zich daar niet helemaal op haar plek voelt studeert ze toch in 2013 af.  De theatermaker besluit verhalen te gaan maken over de Bijlmer. De problemen die de wijk kent, maar ook alles wat Zuidoost in positieve zin te bieden heeft, zijn een belangrijke drijfveer voor haar werk.

In de musical komen mooie en minder mooie gebeurtenissen in de Bijlmer aan bod. “Het gaat over jongeren die daar een cultuur opbouwen in de jaren ’90, een taal creëren, een sound creëren, fashion creëren, art creëren”, vertelt Priscilla. “Tot aan de bouw van de Arena, die eigenlijk de wijk al meedeelt dat het in een gentrificatie terechtkomt.” En dat laatste raakt Vaudelle diep. Mensen die de wijk opgebouwd hebben dreigen nu hun buurt te moeten verlaten omdat ze het niet meer kunnen betalen.

We lopen verder met Vaudelle richting het Bijlmerparktheater, dat een speciaal plekje heeft in haar hart. “Het Bijlmerparktheater is voor mij de plek waar ik door Jeugdtheaterschool Zuidoost en door directrice Irene Lips een plek heb gekregen om mijzelf door te ontwikkelen als theatermaker. Ik hoop dat ik hier straks terug kan komen in het Bijlmerparktheater in Amsterdam Zuidoost, in de Bijlmer, in de Bims, als een van de grootste theatermakers van Amsterdam.”

Momenteel is Welkom in de B.I.M.S. op tournee en in april te zien in Podium Mozaiek en het Bijlmerparktheater. (woensdag 13 april t/m zo 17 april. Kaarten alleen nog voor 17 april om 15:00 uur)

Tekst: AT5