Skip to main content

Throwback JTSZO Winterfestival

By 15 februari 2021Nieuws

Heerlijke LIVE afsluiting op 12 december 2020

2020 was een rollercoaster van een jaar. Hoe maak je een switch van on-line naar off-line. Hoe hou je de leerlingen bij de les? Hoe blijf je met elkaar in contact? Alles gebeurt heel privé tussen artistiek team, leerlingen en ouders. En als we iemand missen gaan we op onderzoek uit. Het valt niet altijd mee maar het lukt meestal wel om elkaar “on-line” weer te zien.

Anderzijds hoe blijf je dan zichtbaar voor de buitenwereld? Hoe blijf je innovatief tijdens deze crisis. Nieuw dit jaar waren de mooie podcasts onder leiding van Nancy en Kira-Nerys. Voorafgaande aan het winterfestival maakte zij een derde podcast. Hoe dit zich verder gaat ontwikkelen is nog spannend.

Tussen de twee lock-downs door hebben we heel veel geluk gehad en konden we elkaar weer even LIVE zien het afgelopen najaar. Als kers op de taart was het ook nog mogelijk een heel vreemd jaar met elkaar af te sluiten, ook nog in bijzijn van een klein publiek. (2 gasten per leerling), Via livestream mochten de andere familieleden en kennissen meekijken.

Die eerste livestream was ook een nieuw avontuur. Met wat telefonisch contact met het thuisfront; waar moet ik inloggen, kan die camera niet wat dichter bij konden we gedurende de dag nog wat bijstellen. Al doende leert men.
De podcast trok een kleine 300 belangstellenden en de livestreams trok 400 kijkers.

Wieke Hoekstra:
Het JTSZO winterfestival 2020 vond dit keer plaats op een nieuwe locatie; Kleurstoff. In een periode waarin alles steeds meer online plaatsvindt, was het een groot feest dat het winterfestival dit jaar toch live plaats kon vinden, dit natuurlijk met inachtneming van alle corona maatregelen. Met knikkende knieën en stralende ogen stonden de leerlingen van de 12- groepen onderaan de trap van de locatie. De spanningen die een nieuwe locatie en de komst van publiek met zich meebrengen verdwenen als sneeuw voor de zon in de voorbereidende 15 minuten die de leerlingen met hun docenten hadden. Na het kwartiertje wennen was het toch echt tijd voor de ouders om plaats te nemen en ze een kijkje in de keuken te geven.

Als echte piraten namen de leerlingen van theatermix 2+ het publiek mee op hun piratenschip. Onder leiding van Yona, Keisha en Sammi schrobden ze het dek en zeiden ze uit volle borst; Aye Kapitein!

Tegelijkertijd gingen bovenop het dakterras de leerlingen van theatermix 4+ op een winterse kersttocht; tandenpoetsen, warm aankleden en natuurlijk stevig ontbijten. Samen met hun docenten Robbie, Elke en Bo veranderden ze midden in de gure theater sneeuwstorm in allerlei winterse dieren. Na zo’n barre tocht konden ze gelukkig bij terugkomst nog even lekker opwarmen door nog even met z’n allen te dansen.

Niet alleen de allerkleinsten maar ook de leerlingen van 6+ gaven het publiek een kijkje in de keuken. Onder leiding van Yona, Keisha en Sona schitterden de leerlingen in hun eigen gemaakte scènes om daarna ook nog eens al het publiek coronaproof aan het dansen te krijgen met het spel; zit, zit, staan. De leerlingen, maar ook het publiek stonden te glunderen!

De leerlingen van theatermix 8+ namen het publiek mee naar een kerstdiner. Samen met hun docenten Robbie, Elke en Bo werkten ze aan eigen bewegingen vanuit hun hun roots en bedachten ze zelf situaties die binnen families kunnen spelen. Dit kwam tot uiting in verschillende scènes van kerstdiners en humoristische/herkenbare familie situaties.

De 10+ groep van de woensdag presenteerden hun eigen roots quiz. Samen met hun docenten Jeff en Elke, gingen de leerlingen op zoek naar feiten en fabels over hun eigen roots. De weetjes vlogen de toeschouwers om de oren. Omdat de woensdag groep een kleine samenstelling heeft was het extra spannend om te presenteren voor publiek, maar wat deden de leerlingen dit goed!

In de 10+ zaterdaggroep van Adanma, Joshua en Jeff gingen de leerlingen op zoek naar verschillende verhalen vanuit hun eigen roots. Waar zitten de overeenkomsten en waar de verschillen. In een compilatie van tekst, dans en beweging namen de spelers het publiek mee in hun persoonlijke verhalen.

Carmen Lamptey:
De JTSZO-spelers van de vier 12+ groepen schitterden ook tijdens het JTSZO Winterfestival 2020. In de locatie Kleurstoff werden deze vier presentaties getoond aan een op verschillende podia (boven en beneden), zodat iedereen zich goed aan de corona- veiligheidsmaatregelen konden houden.

De L- groep onder leiding van Yahmani, Robbie en Rellie presenteerden op het podium boven op het dakterras van Kleurstoff. Met veel energie, enthousiasme en opgewekte spelers startte deze presentatie waarin de taal en o.a. ABN- Nederlands aan het licht werd gebracht. Er zat een rap in de presentatie waarin het alfabet van A-Z aan straattaal werd gekoppeld. Deze rap zorgde voor interactie met de toeschouwer, aangezien het publiek na afloop moest raden wat de straattaal woorden betekenden.

De M-groep onder leiding van Emèse, Serano en Yona presenteerden op de eerste verdieping. Verschillende onderwerpen als huidkleur, hedendaags racisme, voorbeeldfiguren en idolen kwamen aan bod door middel van tekst en beweging. Alle spelers waren gekleed in zwart, wat zorgde voor een eenheid en suggereerde het gebruik van symboliek in combinatie met de eigen geschreven teksten. De S- groep onder leiding van Sem, Cheyenne en Sona presenteerden in een meer abstractere vorm waar beweging een grotere rol speelde dan tekst. Alle spelers kwamen met tassen op, die ze vulden, oppakten, doorgaven en dit herhaalden. Het gebruik van tempo/ritme was erg goed ingezet en daarnaast speelde het onderwerp: school  en de onderlinge verschillen en vooroordelen een rol. De XS- groep bestaat uit wat minder spelers dan de andere 12+ groepen en is onder leiding van Adanma, Joshua en Monezra. Deze groep presenteerde voorzichtig persoonlijk teksten in een theatraal jasje waarin er gebruik werd gemaakt van beweging. Het publiek van de 12+ presentaties reageerde na afloop erg enthousiast en waren erg dankbaar dat deze presentaties alsnog live zijn doorgegaan.

Nina Haanappel:
Tijdens het winterfestival speelde ook de voorstelling Routes from Roots van regisseur Nina Haanappel, een scholenvoorstelling met oud spelers van de Jeugdtheaterschool. Ook Routes from Roots vertrok vanuit het thema Roots en sloot daarom perfect aan bij de presentaties van de andere groepen.
De voorstelling is op maat gemaakt voor een middelbare school in Amsterdam Zuidoost, in samenwerking met de Jeugdtheaterschool Zuidoost, en belicht de belevingswereld van de jongeren uit de wijk, iets wat veel van de leerlingen van de Jeugdtheaterschool óók zijn.
In de voorstelling gaan 4 acteurs met de verhalen van de leerlingen en hun eigen persoonlijke verhalen verder in op hun roots. Wie of wat bepaald wie jij bent? Je ouders? Waar zij vandaan komen? Waar je nu bent? Wat je meemaakt? En wat als je dat niet helemaal zeker weet, is dat dan erg?
De voorstelling sprak hen aan en zij konden zichzelf herkennen in de verhalen die werden verteld. De spelers waren voor de leerlingen bekende gezichten. Zo is Yona regie assistent bij de M groep, Kira-Nerys oud speler en oudere zus van Erin-noelle uit de L groep en kennen ze Sona en Joshua ook als docenten op de andere groepen. Het was voor hen tof om hun docenten zo in een andere rol te zien en gaf ze ook een boost. De spelers in de voorstelling zijn precies als zoals zijzelf begonnen bij JTSZO en zijn verder gegroeid en doorgegaan met hun passie.

Het JTSZO Winterfestival  tussen twee lockdowns door met een LIVE evenement! Dankzij de gezamenlijke inspanning van ouders, verzorgers, vrijwilligers, leerlingen en het artistiek team van JTSZO  werd het jaar met elkaar afgesloten in wintersferen. Alle sterren lieten zien wat ze hadden geleerd in het eerste deel van het lesseizoen. Een klein knus publiek was aanwezig en verdere familie en vrienden konden livestream van huis uit mee genieten.