Skip to main content

Theater na de Dam met film JTSZO

By 30 april 2021mei 4th, 2021Nieuws

Tijdens de twaalfde editie van Theater Na de Dam zetten bijna 400 jongeren in 38 projecten door heel Nederland zich in om, ondanks alles, ook dit jaar 4 mei van betekenis te voorzien. Gebaseerd op digitale gesprekken en briefwisselingen tussen jongeren en ouderen over de oorlog wordt – in veel verschillende vormen – iets waardevols gemaakt en staan we niet alleen stil bij het verleden, maar ook bij de complexe tijd waarin we nu leven. Dodenherdenking en Bevrijdingsdag verlopen in 2021 vanwege de coronamaatregelen anders dan normaal. Na de herdenking worden er diverse voorstellingen online gepresenteerd zoals ‘Boekman’ (Nationale Opera) of ‘Speelruimte (Esmay Usmany).

Vanaf 4 mei om 21 uur is de JTSZO film van de voorstelling ‘Tussen de Regels’ te zien. Jongeren uit Amsterdam Zuidoost verdiepten zich onder leiding van theatermaker Nina Haanappel in de geschiedenis van het Nederlandse Koninkrijk ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. We kennen de bekende vertellingen, maar wat weten we van de verhalen die nog verborgen liggen om nog ontdekt te worden? Een vertelling over verborgen verhalen en de eeuwige waarom-vraag. Waarom jij wel, maar ik niet? Hun onderzoek vormt de basis voor de korte film ‘Tussen de Regels’.
Spel: Joshua Halman, John Habibe, Mookie Saluna, Suradnya Badal, Avani Abhelakh, Erin-Noëlle Kemble, Monezra Rudge
Concept en regie: Nina Haanappel
Camera en muziek: Ilja Lambert
Flyer: Jeffrey Flu

Bekijk hier de trailer

Meer weten over de voorstelling en het hele programma Theater na de Dam

Dit project is onderdeel van Young Zo, een uitbreiding van de JTSZO leerlijn. Een leerlijn waarin ervaren leerlingen uit de oudere groepen meer verantwoordelijkheid krijgen in het artistieke proces, en meer als een theatergroep dan als lesklas gaan functioneren. Veel jonge creatieve jongeren vonden namelijk een tweede huis in onze Talenthub Heesterveld voor een afstudeervoorstelling, om stoom af te blazen en met hun artistieke concepten bezig te zijn, en die willen we faciliteren en aanmoedigen. Het team is samen met directie en bestuur momenteel bezig dit plan te concretiseren. Het is echt pionieren, qua financiën, bemensing en logistiek maar  Young ZO is een project dat alle aandacht verdient.

De video ‘Tussen de regels’ gaat op 4 mei om 21.00 online

Hieronder enkele impressies van de theatrale wandeling met publiek ‘Na de Dam 2019’