Skip to main content

Kunstschooldag(en) 2024
21 en 22 maart

De jaarlijkse Kunstschooldag[en] voor de 8e-groepers van de Amsterdamse basisscholen is een brede kennismaking met het Amsterdamse kunstenpalet. Ruim zesduizend 8e-groepers bezoeken op één dag drie verschillende kunstinstellingen. De kinderen en hun begeleiders komen uit alle delen van de stad. Ze zijn een afspiegeling van de multiculturele samenleving die Amsterdam is. Ruim zestig Amsterdamse kunstinstellingen zetten hun deuren voor hen open. Ze zitten verspreid over de hele stad. Dankzij het evenement komen de deelnemers in delen van de stad waar ze nog nooit zijn geweest en wordt ook die doelgroep bereikt die door hun achtergrond niet automatisch met kunst en cultuur in aanraking komt. Het enthousiasme en de waardering van zowel de kinderen als hun begeleiders (leerkrachten, ouders en overige) is bijzonder groot.

Ook JTSZO opent ieder jaar haar deuren tijdens Kunstschooldag[en], of dat nou in het Bijlmer Parktheater is of in Pathé Arena. Elk jaar spelen de drie voorstellingsgroepen (12+ leerlingen) een teaser uit de voorstellingen die in de zomer in première gaan. Na afloop van de voorstelling gaan de leerlingen en het creatieve team dat hen begeleidt de interactie aan met de 8e-groepers. Zo vertellen ze onder andere over hun proces en hoe de voorstelling tot stand komt. En ze dagen de 8e-groepers uit zelf in actie te komen. Er is een wedstrijdelement aan gekoppeld: kinderen die op het podium iets durven te doen kunnen kaartjes winnen voor de verschillende premières.
Voor de jonge acteurs en actrices is Kunstschooldag[en] een springplank naar een professionele carrière, als podium voor talentontwikkeling. Voor de jonge toeschouwers is het een venster naar de toekomst, zowel inhoudelijk als qua mogelijkheden: het pad naar theater maken is voor iedereen te bewandelen. Een win-win situatie voor zowel acteurs en actrices als publiek, voor zowel JSTZO als Kunstschooldag[en].

De voorstellingen dit jaar:

21 maart om 10.00 uur 
S groep met Paleisje -UNDER CONSTRUCTION-
In de voorstelling volgen we een meisje dat ons meeneemt in haar zoektocht naar haar eigen verlangens en wensen. We duiken in de wereld van haar dagboek, vol dilemma’s en moeilijke keuzes. Welk pad zal zij uiteindelijk gaan bewandelen?

21 maart om 12 uur en 14 uur
M groep met Voorproefje van TERUG VOORUIT (werktitel)
Waar vliegen die minuten heen? We zijn aan het rennen en constant bezig met presteren. Er wordt veel aan je gevraagd, van je verwacht. Kon je de tijd maar even stil zetten of zelfs terugspoelen. Naar de tijd zoals je die vroeger had. Toen je rustig tekenfilms lag te kijken. Ze waren soms heel onlogisch maar veel beter te begrijpen dan de echte wereld. Vreemde figuren met veel wijsheid. Kunnen figuren uit het verleden ons leren hoe te leven? Hoe tot rust te komen, of waar kracht uit te halen?

22 maart om 10, 12 en 14 uur
L groep met Ewaja
Ben je echt gedreven?
Of blijf je hangen in een ver verleden
Laten we verder leven.
Als je dit level zou verliezen, zou je verder spelen?

Bereikbaarheid (GVB-lijnen + halte):
Anton de Komplein 240
Bus 41-47-66 (halte Anton de Komplein)
Metro 50-54 (halte Bijlmer Arena)

Archief Programma
Voorstelling 2023: De Kostverlorenstraat

Programma KunstschoolDag 2023 – pagina 13 JTSZO met theater in Bijlmer Parktheater

Programma KunstschoolDag 2022 – pagina 11 JTSZO met theater in Bijlmer Parktheater

Programma KunstSchoolDag 2020 – pagina 38-39 JTSZO met theater en dans workshops in Heesterveld
Programma KunstSchoolDag 2019 – pagina 108,109 JTSZO in Pathe Arena met compilaties uit Likes
Wat moet je en 00:30
Programma KunstSchoolDag 2018 – pagina 94,95 JTSZO in Pathe Arena met compliaties uit
En ze leefde nog lang en ….. , Loud en Welkom to the B
Programma KunstSchoolDag 2017 – pagina 22,23 JTSZO in Bijlmer Parktheater met compilaties uit
Macht – I’ve got the power – 2Strijd
Programma KunstSchoolDag 2016 – pagina 14,15 JTSZO in Bijlmer Parktheater met compilaties uit
Eind Goed Al Goed

Scholen kunnen zich voor kunstschooldagen opgeven via http://www.kunstschooldag.nl/Aanmelden.asp