Skip to main content

Kick-off JTSZO Zomerfestival 2020

By 8 juni 2020Nieuws

Kick-off JTSZO Zomerfestival 2020 op 12, 13 en 14 juni
powered by the future generation 

Het jubileumseizoen van Jeugdtheaterschool Zuidoost (JTSZO) startte in september 2019 LIVE met allerlei te gekke plannen om de 20ste verjaardag groots te vieren. En toen, ineens, ging half maart alles VIRTUEEL. Flexibel en wendbaar als altijd ging het Creatief Team aan de slag en zo werd deze 20ste editie een heel intiem Zomerfestival met een kijkje in de JTSZO “Intelligente Lockdown” keuken. Vanaf de start van het seizoen in het najaar van 2019 werkten alle groepen, van klein (2+) tot groot (20), aan het thema ‘Familie’. Want de levensverhalen van onze kinderen zijn de verhalen van nu, van altijd en die van de toekomst.
En toen kwam op 13 maart ineens een einde aan de fysieke lessen. De school, gevestigd in het Bijlmer Parktheater, ging gedwongen op slot. Het fenomeen “on-line” lessen was een feit en we werden versneld de digitale/virtuele wereld ingeslingerd. Er volgde een hele snelle omscholing van contact lessen naar beeld, waarbij we meteen geconfronteerd werden met  een geheel ander spanningsveld tussen docent en leerling, die nu een docent-camera en een scherm-leerling-relatie is geworden.
Familie werd noodgedwongen nog belangrijker dan ervoor want alles moest in de thuisomgeving plaatsvinden.
De ontstane presentaties, vaak in afgeslankte vorm, vertellen de verhalen van de jeugd en jongeren, de ouders en-of verzorgers en de bewoners van de Bijlmer. Thuis, daar waar liefde is, of minstens waar zij hoort te zijn. Thuis is waar een kind haar kijk op de wereld bij elkaar puzzelt. Kinderen zien en horen alles, maar wie luistert er naar hun verhalen over de theekrans van de knuffels en de donkere enge zolder.
Van kinderspel tot toneelspel. Tussen verbeelding en beleving. Wat is echt en wat is fantasie? Wat betekent theater voor ze. Hier en daar worden ook echte familieleden ingezet. Om de rijkdom van het thema tot zijn recht te laten komen maken wij voorstellingen waarin spel, dans en tekst gelijkwaardig zijn.

Wij presenteren een jubileum anders, een virtuele rondgang langs alle makers en groepen. Omdat wij theatermakers zijn en geen filmers is het een besloten festival geworden.

Wat we wel hebben zijn korte introductiefilmpjes. Na het festival komen er korte 1 minute aftermovies die wel voor het grote publiek toegankelijk zijn.

Namens het hele team wensen wij alle ouders, verzorgers en dierbaren heel veel kijkplezier.

 

Irene Lips, Directeur

 

Check hier de link voor de kick-off!  

 

 

 

Programma JTSZO Festival 2020

Vrijdagavond 12 juni 2020 om 20.00 uur
De XS groep maakt dit jaar onder leiding van Sem Huth en Monèzra Rudge in samenwerking met 6 te gekke 12 plussers een horrorfilm over een meisje die tijdelijk bij een gastfamilie gaat wonen. Helaas is deze niet zo te vertrouwen als haar eigen familie. De leerlingen hebben de filmpjes zelf opgenomen en gemonteerd. Check hier korte introductie XS groep. 

De S groep heeft dit jaar gewerkt met Hilde Tuinstra, Emilie Calf en Sona Abhelakh. Familie; een strijd of juist je steun en toeverlaat? Zijn je vrienden hetzelfde als familie? Deze groep heeft uit het script van hun voorstelling “Het Kerstdiner” scènes, groepsteksten, monologen en beweging gehaald en daar vormen en beelden bij bedacht. Het wordt een video met verschillende scènes vanuit thuis. Is familie waar je niet met, maar ook niet zonder kunt leven? Maakt bloed familie? Hoe kijken wij naar elkaar? Check hier een korte introductie S groep

Zaterdag 13 juni 2020 om 10.00 uur
De Theatermix 2+ en 4+ groepen hebben onder leiding van Carmen, Rahana , Robbie, Keisha, Bo & Wieke een digitaal vriendenboek gemaakt. Check hier een korte introductie Theatermix 2+ en 4+ groepen.  

Zaterdag 13 juni 2020 om 12.00 uur
De Theatermix 6+ groep onder leiding van Adanma, Keisha & Wieke hebben een moderne versie van Annie gemaakt. Dit met zoom opnames van de groep maar ook monologen als zijnde videodagboek. Check hier een korte introductie Theatermix 6+ groep. 

De Theatermix 8+ groep van zaterdag o.l.v. Carmen & Robbie hebben een filmpje gemaakt over “Wat betekent familie betekent voor mij”. Leerlingen maken vanuit opdrachten filmpjes thuis en er wordt via zoom gefilmd. Check hier een korte introductie Theatermix 8+ groep zaterdag. :

Zaterdag 13 juni 2020 om 14.00 uur
De Theatermix 10+ groep van Jeff, Adanma & Yona hebben gewerkt aan  een compilatie van alle dingen die plaatsvinden in huis. Denk aan gebeurtenissen en/of objecten binnenshuis met je familie. Check hier voor een korte introductie Theatermix 10+ groep.

De Theatermix 8+ groep van de woensdag onder leiding van Jeff & Nina-Elisa hebben een presentatie gemaakt over de Corona tijd. Over alleen thuis zitten met je familie thuis. Check hier voor een korte introductie Theatremix 8+ groep woensdag.

Zaterdag 13 juni 2020 om 20.00 uur
In de M-groep onder leiding van Emése, Serano en Yona stelden de spelers zichzelf de vraag, wie heeft mij door deze tijd geholpen? Ze interviewden hen, de antwoorden vormen de basis van onze presentatie. Check hier voor een korte introductie M-groep.

Zondag 14 juni 2020 om 20.00 uur
De L-groep onder leiding van Nina en Carmen hebben 12 one-minute filmpjes gemaakt. De route van spelers hun ‘homebase’ naar BPT wordt vastgelegd. Check hier voor een korte introductie L-groep.