Skip to main content

JTSZO in het Rijksmuseum

By 18 november 2021maart 28th, 2022Nieuws

ZWART GOUD

Met de tentoonstelling Zwart Goud reflecteren de leerlingen vanuit hun eigen perspectief op de impact van ons gedeelde slavernijverleden op het heden. Hoe zal het verleden hun toekomst vormgeven? Zij zijn geraakt door wereldwijde gebeurtenissen die één ding gemeen hebben; onderdrukking die een aanval doet op hun huid, haar en identiteit. Deze generatie is op zoek naar gelijkheid en erkenning van het verleden. Zie jij enkel zwart of zie jij ook hun innerlijke goud?

Leerlingen van de Jeugdtheaterschool Zuidoost (JTSZO) door School 2 Community uitgenodigd om hun visie op alledaagse racisme toe te voegen aan Zwart Goud. In een voorstelling bevragen zij: wat is echt Nederlands? Algemeen beschaafd Nederlands of ‘straattaal’? En wat zegt de Nederlandse taal over de Nederlandse geschiedenis en hoe Nederlanders naar zichzelf kijken? Al met al hebben verschillende werelden zich samengevoegd om een prachtig resultaat te delen met de bezoeker.

De inhoud en organisatie van de tentoonstelling is in handen van Cherice Huisden, Givero Kensenhuys, Roosanne Cambach, Samani Agard en Savaro Kapel van het Bindelmeer College en het ROC Amsterdam. Ze werkten na schooltijd gedurende acht weken in het Rijksmuseum aan het beeld samen met kunstenaar Elvis Chen. Zij zijn begeleid door de Stichting_ For An Equal Society_ (FAES) met School 2 Community (S2C). De jongeren hebben het maakproces vastgelegd op foto en video met hulp van visual artist Fana Richters, AiRich, Joel Quayson en Bjorn Hato. De makers organiseerden ook zelf de opening en schreven de teksten bij de tentoonstelling.