Tak 1: Reguliere lessen
JTSZO is ten eerste een school met reguliere, wekelijkse lessen. De deelnemers (2-19 jaar) leren bij de school hun eigen verbeeldingskracht te gebruiken om zichzelf uit te drukken en krijgen handvatten aangereikt op het gebied van presenteren, creëren en verbinden. Daarnaast maken deelnemers kennis met verschillende disciplines zoals theater en beweging, en incidenteel ook met muziek en nieuwe media. Alle docenten werken met het overkoepelende didactisch concept, waarin er natuurlijk gedifferentieerd wordt naar leeftijd en ervaringsniveau.
JTSZO heeft vijf lesgroepen onder de 12 jaar, een opleidingsklas 10+, een opleidingsklas 12+ en twee productiegroepen.
Kennismaken, Verdiepen, Excelleren
Het is mogelijk om op alle niveaus in te stromen. De leerlingen van 2 tot 12 jaar, met de keuze voor de mix-klassen, volgen dertig lessen in het Bijlmer Parktheater. Leerlingen van 12 jaar en ouder die verdieping zoeken, worden na de verplichte auditiedag opgedeeld in de S, M of L groep. Zij volgen vijfendertig weken les plus vier zondagtrainingen. Doel van deze verdiepingslessen is het bekwamen en verdiepen van spelervaring en uiteindelijk het maken van een theaterproductie.
De S-Opleidingsklas is voor leerlingen met ervaring, maar nog te weinig vaardigheden om in een productiegroep te spelen.
Leerlingen die genoeg ervaring en vaardigheden in huis hebben, maar nog niet klaar zijn voor het maakproces van een productie, worden in de M-Theaterklas ingedeeld, waarna ze kunnen doorstromen naar de L-Theaterklas.
Bij de JTSZO leren de leerlingen niet alleen toneelspelen, maar ook kijken naar-, en denken over theater. Hierdoor werken leerlingen naast de vaardigheden als speler, ook aan hun eigen makers-kwaliteiten, omgevingssensitiviteit en zeggingskracht via kunst.
Ook het bezoeken van een professionele voorstelling maakt deel uit van een lessenreeks. We kiezen daarbij zo veel mogelijk verschillende theatervormen, genres en speelstijlen. Na afloop reflecteren de deelnemers gezamenlijk op de kunstervaring. Zo werden in 2023 de voorstellingen Ping Win en Anders is een hele normale Zweedse naam bezocht in het Bijlmer Parktheater.
Alle 12- kinderen werken uiteindelijk naar de twee grote presentatiemomenten van het seizoen: het Winter- en het Zomerfestival. Deze festivals, die de hele dag duren en waarin voorstellingen en open lessen zijn te volgen, vergroten de ouderbetrokkenheid zodat er een duurzame relatie met de school ontstaat. Alle 12+ leerlingen hebben 4 optreed momenten. Naast het Zomer- en Winterfestival is er
het interne Lentefestival waarin ze concepten uitwisselen met elkaar en in maart de Kunstschooldagen waar ze voor achtste groepers spelen.
Onder Educatieve projecten vallen binnen- en buitenschoolse activiteiten. De JTSZO zet in op actief en receptief kennismaken met de school en haar lessen. Vanuit onderstaande projecten kunnen geïnteresseerde leerlingen op diverse niveaus instappen in de reguliere lessen van Tak 1.