Skip to main content

Rolf Orthel

 

Film over het ontstaan van een theaterproductie

Rolf Orthel is een zeer gerenommeerde documentairemaker.  Zijn producties winnen prijzen en worden regelmatig op festivals en de  Nederlandse televisie getoond. Familierelaties en  kinderen zijn vaak het onderwerp in het belangwekkende oeuvre van deze cineast.

 

In een nieuw project heeft hij het belang en de werking van spel en verbeelding onderzocht. Hij beschrijft het zelf als volgt:

Het gaat om het proces van het maken van een schilderij, een muziek- of een toneel stuk – en wat dat voor ons betekent. Hoe belangrijk spel is – spel is wel en niet echt – spel is het uitproberen. Het zoeken naar hoe de wereld in elkaar steekt. Al die kennis en feiten en ervaringen die ons leven ons oplevert – geluk en pijn – gaan we vertalen naar verhalen. Daar komen die zaken geheel of gedeeltelijk weer in terug. Het volgen van de manier waarop samen een voorstelling wordt gemaakt, het kiezen van scenes, het kiezen van de manier waarop, het vinden van de uiteindelijke vorm – daaruit blijkt waarop en waarom daarop de nadruk komt te liggen.

 

Voor dit project heeft hij contact gezocht met de Jeugdtheaterschool Zuidoost om het ontstaan van de productie 030 te registreren. De 83 jarige Orthel heeft de regisseurs Carmen Lamptey en Nina Haanappel plus de jeugdige spelers gevolgd en daar een inspirerende en soms ontroerende impressie van gemaakt. We zien hoe de jongeren de voorstelling laten ontstaan, samen met de regisseurs. Ze zoeken op deze manier uit hoe de wereld in elkaar steekt. De opnames zijn momenten die hij tijdens het repetitieproces gefilmd heeft.

De samenwerking met de Jeugdtheaterschool Zuidoost is niet toevallig. Kinderen en hun familie zijn voor deze Jeugdtheaterschool in de Amsterdamse Bijlmermeer heel belangrijk. Zeker voor kinderen die opgroeien in deze regio is een veilig thuis van wezenlijk belang. Thuis, daar waar liefde is, of minstens waar zij hoort te zijn. Thuis is waar een kind haar kijk op de wereld bij elkaar puzzelt. Kinderen zien en horen alles, maar wie luistert er naar hun verhalen?

Het thema van de JTSZO waarmee dit jaar in juni hun 20 jarig jubileum wordt gevierd is ‘De wereld van de familie’ is. De presentatie groepen van klein (vanaf 2 jaar) tot en met groot (>14 jaar) gaan ieder een voorstelling maken met als basis hun verhalen. Men kan smakelijke verhalen verwachten uit Zuidoost over valse zussen, scheten latende opa’s, etterende familiegeheimen en ruzies over erfenissen. In de planning zitten voorstellingen over o.a. het kerstdiner, het gedachtegoed van Sigmund Freud en bloedverwantschap.

Om de rijkdom van het thema tot zijn recht te laten komen zijn in de voorstellingen spel, dans en tekst gelijkwaardig. Door de Coronacrisis is het onduidelijk of het jubileum door kan gaan.