Skip to main content

ROC Entree, ROC Op Maat en ROC Izone 2021
Samenwerking met MBO college Zuidoost

ROC Entree
Periode 1 en 2: 4 groepen, 80 leerlingen
Periode 3 en 4: 2 groepen, 22 leerlingen
ROC Entree duurt 1 jaar. Er wordt gewerkt in kleine groepjes met een vast team van docenten. Tijdens de opleiding leer je het beroep kennen, krijg je theorie op school en loop je stage of werk je bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast leer je plannen en krijg je vakken als Nederlands, rekenen en loopbaan & burgerschap.


ROC op Maat
Periode 1 en 2: 2 groepen, 30 leerlingen
Periode 3 en 4: 2 groepen, 30 leerlingen

ROC Op Maat biedt entree-opleidingen aan op mbo-niveau 1. In vergelijking met de reguliere entree-opleidingen is er binnen ROC Op Maat meer aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling, de leerlingen worden klaargestoomd voor het beroep en de maatschappij. Ze leren verantwoordelijkheid en regie te nemen over hun eigen toekomst. Naast Nederlands, rekenen, burgerschap en profiellessen zijn er theater- en sportlessen.

Door de docenten van JTSZO is er gewerkt met thema’s die gelijk lopen aan de burgerschap leerlijn van het ROC. Daarin komen thema’s voor als:  politieke dimensie, Sociaal-maatschappelijk dimensie (social media, drugs/alcohol, cultuur, multicultureel, discriminatie en racisme, normen en waarden, seksualiteit),  economische dimensie en vitaal burgerschap. Politieke dimensie en de sociaal maatschappelijke dimensie zijn de ontwerpen die de JTSZO docenten het meest toepassen binnen de lessen.

Naast de thema’s werd er in het begin van periode 1 en 3 gewerkt aan video CV’s. Dit is een directe opdracht vanuit het ROC. Op school werken ze aan een sollicitatie- en motivatiebrief. JTSZO docenten werken aan hun presentatie, houding en zelfverzekerdheid.

Er is dit jaar maar één presentatie geweest in de theaterzaal, waarbij max 30 personen in de zaal mochten. Door de lage opkomst van de studenten en het nieuwe team was de presentatie niet zo als we gewend zijn.

ROC Izone

Periode 1 en 2: 2 groepen, 32 leerlingen
In de ROC Izone ontdekken studenten eerst wie ze zijn en welke richting aansluit bij hun interesses. Ze hoeven nog niet te kiezen. Studenten maken uitgebreid kennis met beroepen en opleidingen. In hun eigen tempo ontdekken zij welke vervolgopleiding en welk werkveld bij hen past. Izone richt zich niet alleen op het maken van een juiste studiekeuze, maar ook op het ontwikkelen van persoonlijke vaardigheden zoals het vergroten van zelfkennis, zelfstandig denken en handelen, presenteren en discipline.

Uit de evaluatie was naar voren gekomen dat het ROC de leerlingen een plek moest geven binnen het rooster, maar niet op hun eigen locatie. Ze hebben sinds een paar maanden een nieuwe locatie maar die bood niet voldoende ruimte voor alle groepen op hetzelfde moment. Hierdoor moesten de leerlingen van ver komen om alleen 1,5 uur onze lessen te volgen. Er was elke week een harde kern en die hebben toffe dingen geleerd en gemaakt, maar voor de rest was de opkomst matig.

Ook al verliep het jaar onrustig en rommelig en stonden we als team minder in onze kracht, we hebben geleverd op de juiste momenten. Het voelt een beetje als een verloren seizoen, anders dan we gewend zijn, maar de kwaliteit van het team is nog steeds aanwezig en kan alleen maar beter worden. De docentenmeetings en werksessies zijn echt heel waardevol, we leren van elkaar en met elkaar. Erg mooi! Op naar een nieuw schooljaar, met volle lessen, enthousiaste leerlingen en waardevolle, leerzame en creatieve lessen.