Skip to main content

Nancy Boutros: Ik heb dromen en ik wil dat die uitkomen

Toen ze 13 jaar was (ze is nu 24), heeft ze een keer auditie gedaan maar werd toen afgewezen. Helemaal terecht vindt ze achteraf. Ze was er nog lang niet uit wie ze zelf was, qua acteertalent en zelfvertrouwen. Sinds 2017 is ze officieel verbonden met de Jeugdtheaterschool. De afgelopen jaren heeft ze aan verschillende JTSZO producties meegewerkt en tijdens Corona heeft ze een aantal podcasts gemaakt om te zorgen dat iedereen betrokken bleef bij JTSZO. Onlangs heeft ze voor het Kunstenplan 2024-2028 een “Spoken Word voorwoord” geschreven.

Hoe kijk je aan tegen de invloed van JTSZO?
“De Jeugdtheaterschool was een plek, naast mijn middelbare school, waar ik naar toe kon gaan en me kon ontwikkelen op persoonlijk en creatief vlak. Een beetje theater als therapie, een vorm van zelfuiting.  Het was een hele fijne plek om me te ontwikkelen. Het heeft me gevormd tot de persoon die ik nu ben. Ik heb heel veel gehad aan Carmen Lamptey, alle jaren was zij mijn regisseur. Ze heeft me zien groeien. Ik hoop dat ik straks als allround artiest een realistisch voorbeeld kan zijn voor andere creatieve jongeren. Open zijn, niet bang zijn om je creativiteit met de wereld te delen.
Ook met Irene Lips (directeur) ben ik close. Ze helpt en support me en omgekeerd help ik haar met mediadingen zoals Instagram, Facebook, video’s etc.”

Wat voor werk doe je op dit moment?
“Op dit moment werk ik bij stichting KiKiD, we maken theater in de klas. We spelen korte scènes en daarna gaan we in gesprek met de leerlingen over allerlei thema’s. Maatschappelijke onderwerpen zoals pesten, drugs, drinken, seks etc. De voorstellingen zijn voor middelbare scholieren, aangezien zij voor het eerst te maken krijgen met deze thema’s. Tijdens de gesprekken hopen we een zaadje in hun hoofd te planten zodat ze opener over deze onderwerpen kunnen praten en discussiëren.”

Je bent druk bezig met het Spoken Word en hebt een paar prachtige teksten geschreven. De volgende twee vragen komen uit zo’n tekst.
“Ik ben wie ik ben. Een kunstwerk van gevormde lagen met een eigen stem.”
Over welke lagen heb je het?
“Elk mens is een optelsom van ervaringen. Iedere situatie vormt een nieuwe laag voor je persoonlijkheid. Alles wat ik thuis heb geleerd van mijn vader en moeder, geloof, afkomst, schoolervaringen, vrienden en theater maken. Overal waar je komt, pik je iets op en al die lagen vormen je. Al die lagen samen maken je wie je bent.”

“Wie ik ben geworden is voor mij geen moeilijk som: ik ga het anders aanpakken.”
Wat zou je anders willen doen dan je ouders?
“Ik zou meer open-minded met mijn kinderen omgaan (als ik die krijg). Ze mogen vinden wat ze vinden, er zijn geen taboe onderwerpen. Als ouder zou ik willen dat ze alles aan me kunnen vertellen. Maar voorlopig ben ik nog niet met kinderen bezig. Ik moet de juiste persoon nog tegen komen en daarnaast vind ik dat het steeds slechter gaat met de wereld. Het gaat niet de goede kant op.”

Zekerheid is een belangrijk thema voor je. Je hebt de muziek-theaterwereld en een ander doel dat meer zekerheid biedt. Wat is dat andere doel?
“Ik heb dromen en ik wil dat die uitkomen. Maar ik blijf ook heel realistisch en heb een plan B. Naast theater maken heb ik media gestudeerd, daar ben ik nu in afgestudeerd. Ik zou dus een mediabaan kunnen aannemen maar het is mijn droom om artiest te worden. Ik wil zoveel mogelijk uit het leven halen maar het moet kunnen. Ik wil mijn energie gebruiken om op een gegeven moment op mezelf te gaan wonen. Maar met muziek en theater is geld verdienen lastig.”

Wat betekent vrijheid voor je?
“Vrijheid betekent voor mij dat ik genoeg geld heb, dat ik voor mezelf kan zorgen, financiële vrijheid heb en dat ik stabiel ben. Ik wil niet leven met geldproblemen. Het is niet fair om arm te zijn en arm te leven. Het zou zonde zijn om niet succesvol te worden met de verschillende talenten die ik heb gekregen. Die talenten moet ik te gelde maken. Hoe ga ik mijn bestaan invullen? Kan ik leven van mijn dromen? Het is zo belangrijk om tevreden te zijn met wat je doet. Dat je gelukkig bent met je werk maar er tegelijkertijd financieel goed van kunt leven. Dat is vrijheid.”