Skip to main content

Zomerfestival 2020

In het JTSZO Zomerfestival laten normaliter alle leerlingen in de grote theaterzaal van het Bijlmer Parktheater en in Amsterdam zien waar ze het hele jaar aan gewerkt hebben. Dat kon natuurlijk niet doorgaan maar dat betekende niet dat er niets gebeurde. We zijn gaan experimenteren met film en dat heeft verrassende resultaten opgeleverd. Familie was ongelooflijk belangrijk in de totstandkoming van de eindproducten. Het is het een heel mooi festival geworden met een inkijkje in de levens van onze spelers in deze Corona pandemie.

Wij presenteerden een jubileum ‘anders’, een virtuele rondgang langs alle makers en groepen. Omdat wij theatermakers zijn en geen filmers is het een besloten festival geworden. Het jubileumseizoen van Jeugdtheaterschool Zuidoost (JTSZO) startte in september 2019 met allerlei te gekke plannen om de 20ste verjaardag in 2020 groots te vieren. En toen, ineens, ging half maart alles op slot. Flexibel en wendbaar als altijd ging het Creatief Team aan de slag en zo werd deze 20ste editie een heel intiem Zomerfestival met een kijkje in de JTSZO “Intelligente Lockdown” keuken. Vanaf de start van het seizoen in het najaar van 2019 werkten alle groepen, van klein (2+) tot groot (20), aan het thema ‘Familie’. Want de levensverhalen van onze kinderen zijn de verhalen van nu, van altijd en die van de toekomst. Toen kwam op 13 maart ineens een einde aan de fysieke lessen. De school, gevestigd in het Bijlmer Parktheater, ging gedwongen op slot. Familie werd noodgedwongen nog belangrijker dan ervoor want alles moest in de thuisomgeving plaatsvinden.

De ontstane presentaties, vaak in afgeslankte vorm, vertellen de verhalen van de jeugd en jongeren, de ouders en-of verzorgers en de bewoners van de Bijlmer. Thuis, daar waar liefde is, of minstens waar zij hoort te zijn. Thuis is waar een kind haar kijk op de wereld bij elkaar puzzelt. Kinderen zien en horen alles, maar wie luistert er naar hun verhalen over de theekrans van de knuffels en de donkere enge zolder. Van kinderspel tot toneelspel. Tussen verbeelding en beleving. Wat is echt en wat is fantasie? Wat betekent theater voor ze. Hier en daar worden ook echte familieleden ingezet. Om de rijkdom van het thema tot zijn recht te laten komen maakten wij voorstellingen waarin spel, dans en tekst gelijkwaardig zijn.

De XS groep maakte een horrorfilm over een meisje die tijdelijk bij een gastfamilie gaat wonen o.l.v. Sem Huth en Monèzra Rudge. Helaas is deze gastfamilie niet zo te vertrouwen als haar eigen familie.

De S groep
o.l.v.  Hilde Tuinstra, Emilie Calf en Sona Abhelakh maakte een video met verschillende scènes vanuit thuis. Is familie waar je niet met, maar ook niet zonder kunt leven? Maakt bloed familie? Hoe kijken wij naar elkaar?

De Theatermix 2+ en 4+ groepen
o.l.v. Carmen, Rahana , Robbie, Keisha, Bo & Wieke hebben een digitaal vriendenboek gemaakt.

De Theatermix 6+ groep
o.l.v. Adanma, Keisha & Wieke hebben een moderne versie van “Annie” gemaakt met zoom opnames van de groep en monologen.

De Theatermix 8+ groep van zaterdag
heeft een filmpje gemaakt over “Wat betekent familie betekent voor mij” o.l.v. Carmen & Robbie.

De Theatermix 10+ groep
o.l.v. Jeff, Adanma & Yona heeft gewerkt aan  een compilatie van alle dingen die plaatsvinden in huis.

De Theatermix 8+ groep van de woensdag
o.l.v. Jeff & Nina-Elisa heeft een presentatie gemaakt over de Corona tijd. Over alleen thuis zitten met je familie thuis.

In de M-groep o.l.v. Emése, Serano en Yona stelden de spelers zichzelf de vraag, wie heeft mij door deze tijd geholpen? Ze interviewden hen, de antwoorden vormen de basis van onze presentatie.

De
L-groep o.l.v. Nina en Carmen heeft 12 one-minute filmpjes gemaakt. De route van de ‘homebase’ van de spelers naar het Bijlmer Parktheater  werd vastgelegd.
Kijk hier naar de one-minute filmpjes van:

Monezra

Tiara

Nancy

Mookie 

Laila

Filipe

Emmanuela

Deshelle

Suradnya

Annastacia

Erin Noëlle

John